Tuesday 16 September 2014

Ingin mencuba resipi Pakode? 

Sesuai sebagai hidangan alternatif kepada cekodok. Di bawah ini dicadangkan bahan-bahan dan cara memasaknya.



Bahan-bahan ( cadangan hidangan untuk 4 orang )

  • 2 cawan - kecil kacang dhal yg sudah direndam 4 hingga 5 jam.. (jika nak cepat boleh rebus)
  • 6 ulas bawang merah dihiris halus
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar jintan manis+jintan putih
  • 4 sudu besar tepung kacang kuda
  • 6 tangkai cili kering (jika tidak suka pedas, boleh dikurangkan)
  • Garam dan gula secukup rasa

                                                       Cara-cara Penyediaan

  1. Sediakan tepung kacang kuda yg boleh di beli di pasaran..
  2. Kisar kacang dhal bersama cili kering dan daun kari. Pastikan tidak dikisar  terlalu banyak air untuk mengelak dhal dari berderai bila digoereng). Adun bahan kisar bersama tepung kacang kuda.
  3. Panaskan minyak, dan goreng dhal yang telah di kisar dengan api sederhana.
  4.  Ambil bahan kisar segenggam dan lepaskan sikit demi sedikit perlahan-lahan ke dalam minyak..
  5. Goreng sampai separa garing dan sedia dihidangkan..

No comments:

Post a Comment